Hírek

Thealter

A Közép-Európa Táncszínház a Kisszínházban

December 10-én a Közép-Európa Táncszínház Special Society (koreográfus: Anton Lachky) és Poly (koreográfus: Eryk Makohon) című dupla estje vendégszerepel HétFü – Hétfői Függetlenek a Kisszínházban programsorozatunkon.
A Közép-Európa Táncszínház három szóval definiálja magát: progresszív, stílusos, kortárs. A társulat repertoárja a mára reflektál a jelen emberének. Előadásaikban mindennapi lokális problémák és lehetséges válaszok kerülnek a színpadra a kortárstánc nyelvén – ezúttal két jelentős európai koreográfus megfogalmazásában.

Anton Lachky neves szlovák koreográfus Special Society c. darabja a társulat legújabb előadása (bemutató november 15-én a Trafóban). Lachky munkája a test fizikai kapacitásán alapszik, annak egyszerűségén, egyszersmind komplexitásán. A kortárs tánc rajongói világszerte várják az előadásait, a táncosok pedig sorban állnak azért, hogy nála tanulhassanak, köszönhetően a saját maga által kifejlesztett tanítási módszernek is, mely a mozgás élvezetén keresztül segít táncosainak megtalálni saját, egyéni mozgásnyelvüket.

Eryk Makohon a Cracow Dance Theatre, a legaktívabb és legismertebb lengyelországi táncszínház alapítója, igazgatója, koreográfusa. Poly c. koreográfiáját azok a változások inspirálták, amelyek a kapcsolataink építése és működtetésének során keletkeztek. Emberként individuumok vagyunk, azonban a kapcsolataink révén egy nagyobb hálózat részei is, s relációink meghatározó szereppel bírnak a társadalmi pozíciónk kialakulásában. Az alkotók ezt a pozíciót próbálják vizsgálni egy tágabb kontextusból, s mindeközben a modern szerelmi kapcsolatok formáit kutatják.

Szögi Csaba, a társulat szegedi származású igazgatója is ajánlja a dupla estet:

Jegyvásárlás a Szegedi Nemzeti Színház jegyirodájában vagy online itt.

HétFü – Hétfői Függetlenek a Kisszínházban
Októbertől az évad végéig havi egy hétfő estén a függetleneké a terep a szegedi Kisszínházban. Egyesületünk és a Szegedi Nemzeti Színház együttműködésében a hazai és lehetőség szerint a határon túli független színházi alkotók széles palettáját mutatjuk meg a nézőknek. A tervek szerint neves, népszerű alkotók és pályájuk elején álló fiatal művészek egyaránt szerepelnek a változatos műfajokat felvonultató összeállításban: zenés est és próza, klasszikus és kortárs szövegek, tánc- és összművészeti alkotások egyaránt érkeznek a Kisszínházba a tavaszig tartó szériában.
A programsorozat október 29-én Duda Éva Társulatának MESH + Labirintus című, nagy sikerű estjével indult. November 12-én az idei THEALTER fesztivál Közönségdíjas előadása, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Felhő a nadrágban című produkcióját (rendező: Kokan Mladenović) láthatták nézőink.

Fotó: Dusa Gábor / Közép-Európa Táncszínház: Poly