Blog

Thealter

Bali V. Gergő: “Komolyan virágzik?!”

A kérész vagy tiszavirág nem csak a Tisza folyó sajátja, hanem számtalan szimbólum alapja, mibenlétének magyarázata szinte személyenként változik. Ennek a különös állatnak az eredetére kaphatunk választ az előadásból.

Amikor gyerekelőadást látok, a legjobb mércének mindig a szülők, felnőttek jelenlétét tartom. A Tiszavirágban sajnos csak utólag volt módom erre figyelni, mert, mint a tapsnál eszméltem, éppen a boszorkánytól rettegtem és a királylány szerelméért küzdöttem, vagyis küzdöttünk egy emberként a nézőtéren. Legkisebb bajunk is nagyobb volt a világ szürke gondjainál.

Az előadás kezdetén arra gondoltam: “Nincs fekete háttér, talpig fekete öltözet, mi lesz most?” Hiszen a modern bábjáték sajátos varázsa, hogy nem csak magát a figurát, hanem a játszót is látom.

Megkaptam a választ. Kiss Ágnes nem csak mozgatja, hangját kölcsönzi a báboknak, hanem ő maga is együtt játszik velük, a teljes karaktert az ő együttesükből kapjuk meg. Sőt maga is szerepbe ugrik, átveszi bábjai helyét, amíg a kolléga szusszanhat egyet, miközben édesanyjuk ellenállhatatlan ponty képében szárnyal, hátán a publikummal. Ha Ágnes az anya a Tiszavirág családjában, akkor Nagy Gábor atyai és zenei gondoskodásával együtt tolják a produkció szekerét.

Ez mindig pengeél, hiszen fenyeget a veszély, hogy a színész “lejátssza” a figuráit, de ehhez hasonló összhangban nincs félnivalója sem a nézőknek, sem az előadásnak.

“Nem csak őrizni kell a hagyományt, hanem tovább gondolni, tovább is vinni.” – írja a műsorfüzet. A Tisza meséi, a kérész, a Boszorkánysziget ki nem merülő legendáriumot ad és szül évszázadok óta, és most ismét egy új olvasatot kaptunk.

Ez nem csak néprajzi, hanem színházi értelemben is éppúgy érvényes, szükség van a szakma gondozására is. A báb műfaja is (mint a színház egésze) “végtelen történet”, kimeríthetetlen tárházat biztosít művelőjének, egy megmunkált előadás eleget is tesz ennek a természetes igénynek. És ha egy ilyen tisza(virág)i csobbanástól még ma is vizes vagyok, akkor azt hiszem, kerek lett a történet.

(Barboncás Társulat: Tiszavirág)

Fotó: thealterphoto2018