Blog

Thealter

Bali V. Gergő: Tekkentől a csimpánzig

Idegenekkel összezárva lenni mindig feszélyező. Az egyik legtipikusabb ilyen helyzet a liftben tartó, végeláthatatlan utazás.

Legfeljebb látásból ismert emberek állnak körülöttünk. Ott lebeg a kényszeredett érzés, hogy érdeklődni kell a másik hogylétéről, miközben tudjuk, hogy valójában senki nem akar beszélgetni a másikkal.

Az önmagában groteszk helyzetet a sepsiszentgyörgyi M Studio táncszínházi formába öntötte, ami nem csak a szituáció komikumát és komolyságát hozza elő Fehér Ferenc koreográfiájában, hanem az ösztönös, ősi embert, a legtermészetesebb viselkedést játékos és állati mozgásban mutatja meg.

A fénnyel filmszerűen snittelt térben ezeréves evolúciós folyamat zajlik le mindössze negyven percben.

A konkrét helyzeten túl mutat rá a darab arra a gyakran elfeledett tényre, hogy nem mi irányítjuk az érzelmeinket, hanem éppen fordítva.

Mit hoz ki az emberből a frusztráció vagy a düh? Hogyan hívja elő egy kellemetlen epizód a vezérigazgatóból a gyereket, vagy akár emberszabású majmot?

A Liftben a már eleve stilizáló tánc formájában végig gondolatok, képek, érzelmek, benyomások váltakoznak, patikamérlegen kiszámítva.

(M Stúdió: Lift)

Fotó: thealterphoto2018