Tamás Pál: A nagy perem

Tamás Pál: A nagy perem

“Urbán színészei, meg segítő szakértő pszichológusai, történészei bizonyítják, hogy a menekültekről, vagy az iszlámról, nem is idegen hitként, hanem életmintaként az érveket/ellenérveket most könnyen és szenvedélyesen mindenki fel tudja mondani.”

Belépő – THEALTER 2018 a Szeged Televízióban

Belépő – THEALTER 2018 a Szeged Televízióban

“Nagy sikerrel zárult az ideit THEALTER fesztivál, ahol 9 nap alatt 11 helyszínen közel 60 színházi eseményen, 5 premieren és 7 magyarországi bemutatón vehetett részt a közönség. Volt prózai és zenés, tánc- és utcaszínházi előadás, a gyerekeknek pedig egy bábelőadással is készültek a szervezők. A programkínálatban idén is nagy szerepet kaptak a vidéki társulatok és a fiatalok előadásai. Az augusztusi Belépőben egy kis ízelítőt adunk az idei fesztiválról.”

Tóth Emese: A tökéletlenül tökéletes szerelmesek

Tóth Emese: A tökéletlenül tökéletes szerelmesek

“A két kapcsolat (Anna és Vronszkij, Kitty és Levin) dinamikája, hibákkal teli, tökéletlen mivolta hozza közelebb a nézőt a regényhez, ettől lesz működőképes, és ettől lesz az Anna Karenina több, mint egy a régi kor társadalmi elvárásait, szokásait színtelenül ábrázoló panoptikum. Mivel a darab eredetileg a KuglerArt galéria terébe készült, a Szegedi Nemzeti Színház balett-terme némiképp feladta a leckét az alkotóknak, ám ez a merőben különböző helyszín még jót is tett az előadás dinamikájának.”

Tóth Emese: „Hol vagytok, ti régi játszótársak?”

Tóth Emese: „Hol vagytok, ti régi játszótársak?”

“Felemelő látni, mennyi embert érdekel ma is ez a fesztivál, ugyanakkor nekem kissé fáj megélni az ezzel járó minőségi változást. Szerintem az új, friss vonulatokba igenis beleférne, hogy az előadások az alternatív színházi műfaj égisze alatt kirángassanak a komfortzónámból, hogy több olyan performansz szülessen, amely pusztán a test és a szöveg által, vagyis mindenféle edukációs manírtól mentesen ragad magával.”

Ibos Éva: Nők és férfiak

Ibos Éva: Nők és férfiak

“Nem csak megmutatja, de olyan természetességgel elemzi saját testének paramétereit, mint mi a sajátunkét a fürdőszobánkban. Témába vágó ábrákat és videókat mutat a kivetítőn, tudományos kutatások szövegrészleteit olvassa hangosan, majd fel- és többször átöltözik. No, nem valami szokásos táncos, vagy szolid utcai ruhába, hanem a fent idézőjelben sorolt szerepek valamelyikébe […] Az előhívott figurákat a táncos-koreográfus természetesen mozgás-kompozíciókkal is jellemzi, ám emellett folyamatosan szóval tart bennünket, a női szerepről vallott sztereotípiáinkat, nőgyógyászati műtéti titkainkat, társadalmilag mutatós (mert kirakatszerű), de valójában hátrányos helyzetünket folyamatosan célba véve.”

Download materials

Cikk

28. THEALTER sajtóanyag, 2018.08.11.

Díjátadóval zárult a 28. THEALTER Szegeden: a Közönség-, Kritikus- és Junior-díj mellett a fesztivál önkéntesei is díjazták kedvenc produkciójukat, valamint három Különdíjat is odaítélt a fesztivál.

Download
Cikk

28. THEALTER sajtóakkreditációs lap, 2018.07.19.

Amennyiben szeretne tudósítani a fesztiválról, kérjük töltse ki és küldje el sajtóakkreditációs lapunkat.

Download
Cikk

28. THEALTER sajtóanyag, 2018.07.19.

A kortárs szcéna közönségét várja augusztus 3. és 11. közt Szegedre a THEALTER fesztivál. Hazánk legfontosabbjai közül jó pár független színházi csapat előadása lesz látható a 9 napos program során, és a hagyományokhoz híven több tehetséges, fiatal alkotócsapat is bemutatkozik.

Download
Cikk

28. THEALTER sajtóanyag, 2018.07.11.

Az idén 28. alkalommal jelentkező szegedi THEALTER fesztivál augusztus 3-11. között várja a színházkedvelőket és a színházi workshopok iránt érdeklődő fiatalokat. A programkínálat fókuszpontja 5 határon túli társulat 7 kivételes produkciója, a tréningeket idén Lénárd Róbert és Sardar Tagirovsky vezeti.

Download