Keresés
 
   
 

THEALTER / blog jr.

 

Webnapló

 

 

Újcirkusz!

2015.07.22.

Herczeg Dániel


Nem semmi projekt ez, amit az offlineon:theater prezentált a Mars téren. Az újcirkusz mint műfaj még gyerekcipőben jár mifelénk, az ezzel foglalkozó társulatokat egy kezemen meg tudnám számolni. Ráadásul ez az előadás olyan fontos társadalmi problémákra kérdez rá, mint a ki- és bevándorlás.A díszlet egy (poszt)szocreál automobil, aminek a tetején utaznak a zenészek, benne az artisták (újartisták?). Mögé kötve egy hasonló gyártmányú lakókocsi, amiből egy több tíz méteres fémtraverz emelkedik ki. Senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy meg fogják-e mászni.Az előadás több szempontból is paletta: egyrészt epizódokat villant fel a fiatalok életéből és az elvándorlásból; másrészt a játszók bemutatják tudásuk teljes tárházát. Bámulatosan sokszínű a repertoárjuk: zsonglőrködés, akrobatika. Csak győzzük figyelni mindet.


A dolog társadalmi oldalából is kapunk, bizonyosságul, hogy milyen tudatos is a társulat. Az előadás elején szétosztott bookletek valójában kérdőívek a kivándorlásról és arról, hogy az miként érinti személyesen a nézőket. Megrendít a gondolat, hogy épp olyan művészek teszik ezt a gesztust, akiket valószínűleg sokkal jobban megfizetnének egy nyugati országban, ahol az újcirkusz már nem a periféria része.Lehet, hogy későn van, ezért nincsenek gyerekek a nézők soraiban. Pedig ez mégiscsak cirkusz, ez (gondolom én) ugyanúgy tetszene nekik. Belőlem sikerült előhoznia a rácsodálkozó „ezt hogy találhatták ki, és még inkább hogy csinálják meg?” érzést. Még egy nagyobb csapat kamasz is kíváncsian nézte őket a kerítésen kívülről.


Akinek a fenti sorok felkeltették az érdeklődését, szerda este még láthatja őket, vagy pénteken háromkor részt vehet a beszélgetésen a Belvárosi Moziban. Ha bombasztikus akarnék lenni, azt mondanám: „ha csak egy újcirkusz előadást nézel meg az egész THEALTER alatt, ez legyen az!” De beszéljenek magukért a képek arról a profizmusról és kecsességről, aminek a tanúja voltam.


(offline:ontheater: Menni vagy maradni)


Fotó: Révész Róberta lap tetejére
 

2018 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció