Keresés
 
   
 

THEALTER / blog jr.

 

Webnapló

 

 

Elefánti Emma: Bonyolult egyszerű történet

2017.07.23.

Szilágyi Bálint fiatal rendező, és ez mindent megmagyaráz az előadással kapcsolatban. Például a gondolatvilágot. Adott egy egyszerű történet: két fiatal ember keresi azt a létformát, amiben boldog és/vagy szabad lehet: az oxigént. Az élet első számú alapvető feltételét. Ez a történet azonban egy bonyolult egyszerű történetté válik: egy egész generáció egész világát, helyzetét vázolja fel, folyamatos újraértelmezések és ellentétek segítségével.
Habár a helyszín Oroszország, a szöveg a római katolikus vallás dogmái mentén halad, megadva azok (egyik lehetséges) modern jelentését. Egy felfújható, embernagyságú gumikereszt mutatja, hogy a hagyomány elzár az oxigéntől, tejüvegszerűre tompítja a világot. A dogmák által mégis megmaradunk a hagyomány rituális feltételei, keretei között, így azonban nyilván nem találhatjuk meg a feltétel nélküli szabadságot.A rituális orgonazenével alkot éles ellentétet a DJ-szett zenéje és a gyakran rapes jellegeket öltő szöveg, valahogyan azonban mégis egységet alkotnak: így alkot a fiatal elmében egységet a rengeteg kizáró ellentét.
Szilágyi Bálint fiatal rendező, lehet, hogy még nem ismeri a közönséget. A szöveg tömény eszmefuttatás, ami leírva talán zseniális, ám egyszer hallva a befogadása igen fárasztó feladat. (Nem is sikerül mindenkinek, két idős hölgy az ötödik percnél feladja.) Nagyon nagy kár. Ezek a gondolatok igazán megérdemelnék, hogy hosszú időre befészkeljék magukat a fejünkbe.

(SzínMűhely Produkció – MASZK Egyesület: Oxigén)

Fotó: Thealterphoto2017


a lap tetejére
 

2018 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció