Keresés
 
   
 

THEALTER / blog jr.

 

Webnapló

 

 

Jászay Tamás: Hazádnak csendületlenül

2017.07.27.

Csupa tudott dolgot mond el ez a kompakt előadás. Az alapvetés valami olyasmi, mint oly sok műalkotás esetében, hogy ti. az emberfaj sárkányfog-vetemény. És mi még mindig hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy lehetne kezdeni velünk valamit kielégítő táplálás és szakszerű ellátás mellett.Mi azonban nem tanulunk, nem fejlődünk, cserébe viszont folyton felejtünk, egyfolytában alkalmazkodunk és beolvadunk. A könnyebb ellenállás keresgélése közben észre se vesszük, hogy a gerincünk már réges-rég megroppant, eltörött, nyom nélkül eltűnt.

A néma tartomány egy disztópia: nyugtathatjuk magunkat ezzel a címkével, mi aztán soha, mi biztosan nem, mi vagyunk a kivételek. Nem tudni, hol és mikor járunk, a nézők közül a színpad üres négyzetébe kiperdülő fiatalok megszólalásig hasonlítanak bármely mai fiatalra. De aztán megszólalnak, és döbbenten kapkodom a fejemet, hogy hol járunk.Az ifjú Törless, Medve Gábor vagy Bébé sztorijai, Huxley Szép új világa meg Madách embertelen falansztere a fasorban sincs ahhoz képest, ami itt karnyújtásnyira tőlünk zajlik. Megrándul az arcom a szertartásos bocsánatkérésekkor, szorítom a széket a körgyakorlatnak becézett közösségi alázásokkor, nem hiszek a fülemnek, amikor életfogytig tartó skatulyákba gyömöszölnek be mindenkit, ha tetszik, ha nem.
Tanulság? Talán csak annyi, hogy ideje volna a fejünkhöz kapni és észrevenni végre, hogy ott, ahol minden le van szabályozva, mindent keretek közé szorítanak, a történeteknek csak rossz vége lehet.

(Mentőcsónak Egység Manőver alkotócsoport: A néma tartomány)

Fotó: Thealterphoto2017a lap tetejére
 

2018 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció