Keresés
 
   
 

THEALTER / blog jr.

 

Webnapló

 

 

Balázs Nóra: Testszínház

2017.07.27.

Be kell vallanom, nagy rajongója vagyok Federico García Lorca szövegeinek.  Lenyűgöz, ahogy drámai alaphelyzet és költői nyelv elegyítésével megteremti fojtón forró levegőjű andalúz világát. A drámáiban sűrűsödő feszültség egyik, már klasszikussá vált színpadi megjelenítési formája a tánc, aminek a bevett szokás szerint lehetőleg minél flamencósabbnak kellene lennie. A Bernarda Alba házáról ráadásul még mintha az a közhiedelem is élne, hogy azok a színészosztályok (vagy éppen társulatok) szokták elővenni, ahol épp nincs elég (jó) férfiszínész.A Forte társulat és Widder Kristóf szerencsére alig negyven perc alatt rácáfol ezekre az előítéletekre. Nem kell hozzá más, „csak” Bakk-Dávid László az előadáshoz szerzett zenéje, hat nő, egy férfi, és végtelenül élessé tisztított szándékok.
Hat fekete ruhás nőalak áll mereven egyenesre húzott háttal a kezdőképben, és már ebben a mozdulatlanul kitartott pillanatban világosan érezhető, ahogyan nő a feszültség. Pallag Márton a szemünk előtt változik át gonosz vénasszonnyá, egyetlen legyező és meggörbülő hátának segítségével (egy röpke pillanatig felidézve bennem Andrássy Máté Nagyanyáját is
A nagy füzetből).Noha leggyakrabban csoportként mozognak, a hat nő, Bernarda és lányai mindegyike külön egyéniség. Miközben táncukat nézem, azon gondolkodom, hányféleképpen lehet másként elvégezni pontosan ugyanazt a kézmozdulatot. Minden viszony tökéletesen világos Widder Kristóf koreográfiájában, amit a szó legpozitívabb értelmében egyszerű gesztusok, mozdulatsorok alkotnak. Ebben a színpadi nyelvben még a legapróbb oda-pillantások is pontosan megkomponáltak. És tiszták, mint García Lorca drámáinak nyelve. Amiből néhány mondat végül el is hangzik, bár ezúttal szavak nélkül sem lenne semmilyen hiányérzetem.  

(Forte Társulat: Bernarda Alba háza)


Úgy képzelem, Sztravinszkij Tavaszi áldozata olyan egy koreográfusnak, mint a rendezőknek, mondjuk, a Hamlet: egyszer mindenki szeretne megbirkózni vele, gondolni róla valami újat, viszonyulni a klasszikus értelmezésekhez.Widder Kristóf számára most jött el ez a pillanat, és azt érzem, a legjobbkor. A Forte színészeivel a
Tavaszi áldozat friss, fiatalos olvasatát mutatták be a THEALTER-en, ami azonban egyáltalán nem mentes a mélységektől.Egy sportpályán járunk, ahol tornaruhás fiúk és lányok az óra előtti szünetben egymással játszadoznak. Az érkező tornatanárnő ugyanaz a tiszteletet parancsoló Lőrinc Katalin, aki korábban Bernardát játszotta, és aki úgy tud már ülni is a színpad előterében, hogy hosszú percekig semmi egyébre nem bírok figyelni. A fiatalok is neki szeretnének bizonyítani, mint egy démoni felsőbb hatalomnak, aki kezében tartja mindannyiuk sorsát.A vizsgahelyzet egyre veszélyesebb, a feszültség egyre kézzelfoghatóbb, bár nagyon sokáig nem derül ki, mi itt a tét. Élet, halál, megdicsőülés, hatalom – vagy mindezek együtt? Vagy egyik sem? Widder Kristóf koreográfiája eléri azt, hogy néha emlékeztetnem kell magam, hogy a Tavaszi áldozatot nézem. Bár tudom, minek kell történnie, az előadás magával sodor és képes annyira meglepni, hogy legszívesebben azonnal újranézném, hátha felfedezem a titkát.

(Forte Társulat: Tavaszi áldozat)

Fotó: Thealterphoto2017a lap tetejére
 

2018 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció