Keresés
 
   
 

THEALTER / blog jr.

 

Webnapló

 

 

Elefánti Emma: Az aranyhalak kapacitása

2017.08.01.

Tartuffe hajnali egykor, a fesztivál utolsó napján, a Reök palota pinceszínháza mégis tele van. Az előadás látványa pedig elég ahhoz, hogy ilyen abszurd időpontban, szünet nélkül is megtartsa a nézők figyelmét.A színpad bal szélén egy hajlított üveglap, amelynek homorú oldala kvázi görbe tükörként funkcionál (az ott háttal játszó színészek arca egyes beállításokban hologramként emelkedik ki ebből a felületből), a domború oldaláról viszont átlátszó, híven tükrözve a pszichológiai viszonyokat. Előtte egy oszlopon kerek akvárium (talán az őrület jelképe). Benne egy zacskóba, mint Orgon elméjébe bezárva úszkál egy aranyhal. (Az aranyhalak agyi kapacitása híven tükrözi gazdájuk homályos elmeállapotát.)A maradiak, Orgon és Pernelle asszony jelmeze egy hatalmas épített felsőtest, benne kicsiny, alig kilátszó fejükkel, amelyben a színészek úgy festenek, mint aki
felszívta magát (milyen szép is a magyar nyelv). A többiek (Damis összefestékezett ingében, Marianne szétkent szája) pedig a szétcsúszott állapotokat viselik magukon. Szó szerint.


Nagy klasszikus lévén a történetről és a viszonyrendszerről túl sok újat már nem mondtak (talán nem is lehet), de ez a sajátos, szép szimbólumokkal dolgozó környezet mégis alapvetően kellemes estét volt képes teremteni.

(Szegedi Szabadtéri Játékok – REÖK Produkció: Parti Nagy Lajos: Tartuffe)a lap tetejére
 

2018 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció