Keresés
 
   
 

THEALTER 2017 / Július 25, Kedd

 

Előadás

Részletes információ

Oldal nyomtatása

Notesz: Radnóti Miklós és Szilágyi György verseivel

25. Kedd 16:30     Várkert

65'

Elmondja: Balog József
Rendezte: Dégi János

„If the bird sings,
It’s a good sign...”
(Jacques Prévert)

Azok a dolgok izgalmasak, amik elsőre megoldhatatlanak tűnnek, amiről azt gondolnánk, nem lehet megcsinálni. Olyan dolgok, amik távol állnak egymástól, nem összeegyeztethetők és nem is gondoltuk volna, hogy egymáshoz tartozhatnának. Aztán kiderül, van közös pont. Kiderül, hogy egy ember, egy személyiség összehozza és egy új szemszögből figyeli.
Az a jó, amikor így kezdődik egy mondat: Boldog vagyok, mert ilyet még nem csináltam!
Lehetett volna a cím Hanyas vagy, Radnóti? De inkább Notesz lett. A noteszbe írjuk be azt, ami lesz, azt, ami volt. És ebből következik az, ami van.


Fotók: Kállai-Tóth Anett

„Kétségtelen, hogy Radnóti versei és Szilágyi prózája több egymástól eltérő sajátosságot mutat, a rendezőnek és a darabot előadó Balog Józsefnek azonban kitűnő érzékkel sikerült megtalálnia a két mű közös vonását: a markánsan jelen lévő személyesség-központúságot, valamint a kortól/korszaktól független sors- és élettörténet (legyen egyéni vagy generációs) univerzálissá válásának manifesztálódását.”
(Szemes Béla)

„Ott élsz Szegeden, ahol van emléktábla, van ház, tudod, hogy ott volt a Bánatkert soron egy nyilvánosház, ahol Radnótinak talán albérlete volt. Egy volt nyilvánosház, egy volt albérlet, egy volt Radnóti – és a versei közben mégis abszolút élnek. Hiába a kor, hiába háború, hiába munkaszolgálat, táborok… mégis mindez valami egész másról szól. Arról, hogy az ember – bármilyen bolond nagy szavak is ezek – ha tud, maradjon épeszű, pontos és maradjon a helyén. Ez az, ami lenyűgöz benne. (...)
Vissza kell lopni valamit, egy valódibb arcot annál, mint ami kint van a világban. Ez a valódibb arc számomra azt jelenti, hogy pont azt a Radnótit szeretném láttatni, akiről nem szoktak beszélni, akit nem szoktak megmutatni. Azt a féken tartott vadállatot. Nincs erősebb önkontrollal működő személyiség és költő, mint Radnóti. Megérzed a szövegeiben azt, hogy bennük egy szörnyeteg tombol – csak ő nem engedi ki ezt a szörnyeteget. Ő a veszteség, ő a racionalitás, ő a pontosság – mert mint egy mérnök, föl- és megmér mindent. Akármi történjen körülötte, ő akkor is dokumentál, miközben ott vonyít és ordít benne egy állat. Hát vonyítani és ordítani fogok! Minden ember tudja – ha nem is vallja be magának –, hogy mit tart féken önmagában. Megmutatni Radnótit, azt, aki féken tartja azt a valakit, aki vagy – engem ez érdekel.”
Csatádi Gábor: „Radnótit, a féken tartott vadállatot szeretném megmutatni!” - interjú Balog Józseffel, potszekfoglalo.huA Független Színművészetért Alapítvány / Mozsár Műhely és a MASZK Egyesület (Szeged) közös bemutatója

Támogató. EMMI, Független Színművészetért Alapítvány, MASZK Egyesület (Szeged)

 
Az oldal tetejére
 

2018 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció