Keresés
 
   
 

THEALTER / Hírek

 

Hírek

 

 
 Összesen: 8 hír hír / oldalra:   5
 1/2 oldalra « Előző Következő» Ugrás közvetlenü a(z):   

Műsorfüzetünk online

Idei műsorfüzetünk lapozható formában!
Érdemes körülnézni az issuu-oldalunkon, sok régi kiadványunkat megtaláljátok itt!

2017.08.30.

forrás: MASZK

Díjátadóval zárult a 27. THEALTER

Díjat kapott Pintér Béla és Társulata, a Forte Társulat, Widder Kristóf és a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzett hallgatói.

A legnépszerűbb előadás közönségdíját Pintér Béla és Társulata nyerte el a Szívszakadtig című előadással. A kritikusok Horváth Csaba Bartók Béla zenéjére készített koreográfiáját, a Forte Társulattal színpadra állított Concerto / 5. vonósnégyes című előadást ítélték a legjobbnak. A fesztivál junior díját megosztva nyerte el Widder Kristóf Sztravinszkij Tavaszi áldozat című művének színpadra állításáért, valamint a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzett hallgatóival létrehozott Szüfrazsisztek című előadás, melynek rendezője Csapiné Matos Ibolya drámapedagógus.

9 nap alatt, 9 helyszínen 4 ország 30 alkotócsoportja mutatkozott be a 27. THEALTER-en. Az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését második alkalommal fesztiválunk fontos missziója, hogy minél többek számára tegyük elérhetővé a programokat: idén is több mint 50 eseményt kínáltunk, a színházi előadások mellett ingyenes szabadtéri és szakmai programokkal és koncertekkel vártuk az érdeklődőket. A fesztivál lebonyolításában 27 önkéntes volt a segítségünkre.

A fesztivál díszvendége kitüntetést és rangot idén a Mentőcsónak Egység nyerte el, a művészi értékeken túl a társadalmi felelősségvállalás és aktivitás, illetve Egyesületünk munkáját civil szervezetként 27 éve meghatározó, kiemelt jelentőségű értékek – empátia, szolidaritás, felelősségvállalás, problémaérzékenység, tolerancia – fontosságát is kifejezte ez a döntés. Az alkotócsoport négy előadással volt jelen a fesztiválon. Látható és játszható volt két színházi társasjátékuk: a Cím nélkül - hajlék-kaland-játék, amely a Mentőcsónak Egység és a STEREO Akt koprodukciójában, Boross Martin rendezésében készült, és a hajléktalan emberek életébe enged bepillantást, valamint a migráció problémáját vizsgáló Menekülj okosan! Fábián Gábor rendezésében, amelynek koprodukciós partnere a Füge Produkció és a Magyar Helsinki Bizottság. Az előítéletekről, sérelmekről, agresszióról, bűnről és bűnhődésről, a generációk együttéléséről rendkívül izgalmasan, közérthetően és megrázóan beszélt az Újvilág, a Mentőcsónak Manőver Alkotócsoportja pedig a gyűlöletbeszéd témáját dolgozta fel A néma tartomány című előadásban – mindkét produkciót Pass Andrea állította színpadra.

Hagyományaihoz híven a fesztivál idén is nagy figyelmet fordított az utánpótlásra, de nem csak kész előadásokkal volt jelen a fiatal generáció: a találkozó programjának újra kiemelt része volt a műhelymunka. Az idén ötödik alkalommal megrendezett, hazai és határon túli, színházi képzésben résztvevő fiatalok részére meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzusok vezetésére Pass Andrea író, rendező, drámapedagógus, a Mentőcsónak Egység Manőver alkotócsoportjának programvezetője mellett Widder Kristóf kapott felkérést, aki a fesztiválon táncosként és koreográfus-rendezőként is bemutatkozott. A workshop címe A hárpia megzabolázása – Shakespeare Reloaded volt, a ma is érvényes kérdéseket felvető A makrancos hölgy című Shakespeare drámát kiindulópontként használó kurzusok munkáját fiatal színházi újságírók, a Jászay Tamás vezette blogjr kritikusműhely résztvevői dokumentálták. Az intenzív workshopok izgalmas tréningbemutatókkal zárultak.

Idén is voltak premierek a THEALTER fesztiválon. A két műhelybemutató mellett sor került a nemzetközi koprodukcióban készült Jami körzet című előadás magyarországi bemutatójára. A nemzet fogalmát, a nemzetállamok ideájának 21. századi létjogosultságát zenés áldokumentumjáték formájában vizsgáló, különleges izzású előadás rendezője a szerb kortárs színház fenegyereke, Kokan Mladenović. Az előadást, amely a belgrádi Bitef Színház, a montenegrói Tivat Kulturális Központ, az újvidéki Think Tank Studio és Egyesületünk koprodukciójában jött létre, a márciusi bemutató óta számos szerbiai és külföldi fesztiválra meghívták, júniusban a zágrábi „Dani Satire Fadila Hadžića” fesztiválon elnyerte a legjobb kabarészínházi előadás díját, július elején pedig a szerbiai „Novi Tvrđava Teatar” fesztivál legjobb rendezőnek és legjobb színésznőknek járó díját.
A THEALTER nyitó napján a Régi Zsinagógában ősbemutatót tartottunk: Caroline Harding Nővérek című darabját Bereczki Csilla állította színpadra. Widder Kristóf koreográfusként is bemutatkozott a fesztiválon: elsőként Szegeden volt látható Sztravinszkij: Tavaszi áldozat című grandiózus zeneművére készített koreográfiája.
Az Artus Stúdió Egyenes labirintus címet viselő, különleges városi sétáján, melyet Debreczeni Márton rendezett, három napon át több turnusban ismerkedhettek a résztvevők egy nő történetével, illetve Szeged különleges tereivel.
A szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatán végzett fiatalokból álló alkalmi társulat Szüfrazsisztek című utcaszínházi produkciója is három alkalommal volt látható.

A változatos színházi kínálatot kiegészítő szakmai kísérő programok között idén is helyet kapott a kritikus szekció, a beszélgetések meghallgathatóak honlapunkon.
Az eseményekről a fotókkal illusztrált blog jr kurzus írásai tudósítottak, és idén is forgattunk THEALTER Híradókat.

Szeged évtizedek óta részese a regionális és a nemzetközi színházi életnek – ezt kevés magyar város mondhatja el magáról. Ennek a jelenlétnek meghatározó alkotóeleme a THEALTER fesztivál, amely a független színházak és alkotók egyik legfontosabb hazai fóruma, megjelenési lehetősége, találkozási pontja a közönséggel – amely idén is igennel szavazott a színházra Szegeden. A THEALTER hét éve új fejezetet nyitott a fesztivál történetében: az ismert és népszerű, érett alkotók felvonultatása mellett legfontosabb missziója lett a tehetséges és markáns hangon megszólaló új generáció felkarolása, bemutatkozásuk elősegítése. A szisztematikus munka beérett: nem csak a színpadon, de a nézőtéren is helyet követel magának az új generáció is, és adott a lehetőség a generációk közötti párbeszédre, együttműködésre, az odafigyelésre is mind az alkotók, mind a közönség részéről, amit a THEALTER egyik legfontosabb eredményének tartunk.

A fesztivált szervező MASZK Egyesület munkatársai köszönik mindazok munkáját és együttműködését, akik részt vettek a 27. THEALTER előkészítésében és lebonyolításában, és köszönjük fellépőiknek, partnereiknek, támogatóiknak, és természetesen a közönségüknek is a nagyszerű, kilencnapos színházi ünnepet.


2017.08.28.

forrás: MASZK

Fesztiváltréler

Nézzétek meg az fesztivál előzetesét!2017.07.19.

forrás: MASZK

Jegyvásárlási tudnivalók

Jegyárak, jegyrendeléssel és jegyvásárlással kapcsolatos tudnivalók!

Jegyárak:
Alap jegyár: 1500 Ft
Kiemelt jegyárak:
Pintér Béla és Társulata: Szívszakadtig: 3000 Ft
Forte Társulat-Ördögkatlan Fesztivál-CAFe Budapest-Nemzeti Táncszínház: Bartók Béla: Concerto/5. vonósnégyes: 3000 Ft
k2 Színház: Cserna-Szabó András: Sömmi: 2000 Ft
Mentőcsónak Egység-Füge Produkció: Újvilág: 2000 Ft
Bitef Színház-Tivat Kulturális Központ-Think Tank Studio-MASZK Egyesület: Jami körzet: 2000 Ft
Forte Társulat: Bernarda Alba háza/Tavaszi áldozat: 2000 Ft
Füge Produkció: Napraforgó: 2000 Ft

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium előadásai, az Ellas duó Várkertbeli koncertje, a szakmai programok és a workshopbemutatók ingyenesek.

Jegyvásárlás:
Jegyvásárlás a Régi Zsinagóga pénztárában (Hajnóczy u. 12.):
július 15-20. között minden nap 15.00-tól 18.00-ig
július 21-től minden nap 12.00-tól 17.00-ig

Jegyvásárlás az előadáshelyszíneken:
július 21-től az adott előadások kezdete előtt 1 órával, a szabad jegyek függvényében

A pénztárunkban csak készpénzes fizetés lehetséges, bankkártyát nem tudunk elfogadni.

Jegyrendelés:
Jegyet rendelni az egyes előadásokra a www.thealter.hu/magyar/2017/program oldalon lehet a jobboldali jegyikonra kattintva, vagy a jegyrendeles@maszk.hu email-címen.
Az előrendelt jegyeket július 20. 18.00 óráig tartjuk. Az előrendelt jegyek átvehetők július 15-től 20-ig (szombat-csütörtök) 15.00-18.00 óra között a Régi Zsinagóga pénztárában (Hajnóczy u. 12.).
Azokat az előrendelt jegyeket, amelyeket július 20. 18.00-ig nem vettek át, amennyiben igény van rá, július 21-től eladjuk.

A jegyrendelés csak akkor érvényes, ha kollégánk azt visszaigazolja!
Kérjük, a visszaigazolást olvassák el, a jegyrendelési tudnivalókat vegyék figyelembe.

ÁFÁs számla igényüket kérjük, jegyrendeléskor, előre jelezzék.

THEALTER-infovonal: +36 30 5908887
maszk@maszk.hu
www.thealter.hu
www.facebook.com/thealter

2017.07.16.

forrás: MASZK

Programváltozás

A Popriscsin c. előadás helyett a sex, drugs, gods & rock ’n’ roll szerepel a programban.

A korábban meghirdetett július 25-i Popriscsin c. előadást sajnos nem tudjuk elhozni, helyette az Aradi Kamaraszinház, a MASZK Egyesület  és a Bakelit Multi Art Center együttműködésében létrehozott sex, drugs, gods & rock ’n’ roll lesz látható.

2017.07.08.

forrás: MASZK

 Összesen: 8 hír hír / oldalra:   5
 1/2 oldalra « Előző Következő» Ugrás közvetlenü a(z):   
a lap tetejére
 

2017 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció