Keresés
 
   
 

THEALTER / Hírek

 

Hírek

 

 
 Összesen: 6 hír hír / oldalra:   5
 1/2 oldalra « Előző Következő» Ugrás közvetlenü a(z):   

Díjátadóval zárult a 27. THEALTER

Díjat kapott Pintér Béla és Társulata, a Forte Társulat, Widder Kristóf és a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzett hallgatói.

A legnépszerűbb előadás közönségdíját Pintér Béla és Társulata nyerte el a Szívszakadtig című előadással. A kritikusok Horváth Csaba Bartók Béla zenéjére készített koreográfiáját, a Forte Társulattal színpadra állított Concerto / 5. vonósnégyes című előadást ítélték a legjobbnak. A fesztivál junior díját megosztva nyerte el Widder Kristóf Sztravinszkij Tavaszi áldozat című művének színpadra állításáért, valamint a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzett hallgatóival létrehozott Szüfrazsisztek című előadás, melynek rendezője Csapiné Matos Ibolya drámapedagógus.

9 nap alatt, 9 helyszínen 4 ország 30 alkotócsoportja mutatkozott be a 27. THEALTER-en. Az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését második alkalommal fesztiválunk fontos missziója, hogy minél többek számára tegyük elérhetővé a programokat: idén is több mint 50 eseményt kínáltunk, a színházi előadások mellett ingyenes szabadtéri és szakmai programokkal és koncertekkel vártuk az érdeklődőket. A fesztivál lebonyolításában 27 önkéntes volt a segítségünkre.

A fesztivál díszvendége kitüntetést és rangot idén a Mentőcsónak Egység nyerte el, a művészi értékeken túl a társadalmi felelősségvállalás és aktivitás, illetve Egyesületünk munkáját civil szervezetként 27 éve meghatározó, kiemelt jelentőségű értékek – empátia, szolidaritás, felelősségvállalás, problémaérzékenység, tolerancia – fontosságát is kifejezte ez a döntés. Az alkotócsoport négy előadással volt jelen a fesztiválon. Látható és játszható volt két színházi társasjátékuk: a Cím nélkül - hajlék-kaland-játék, amely a Mentőcsónak Egység és a STEREO Akt koprodukciójában, Boross Martin rendezésében készült, és a hajléktalan emberek életébe enged bepillantást, valamint a migráció problémáját vizsgáló Menekülj okosan! Fábián Gábor rendezésében, amelynek koprodukciós partnere a Füge Produkció és a Magyar Helsinki Bizottság. Az előítéletekről, sérelmekről, agresszióról, bűnről és bűnhődésről, a generációk együttéléséről rendkívül izgalmasan, közérthetően és megrázóan beszélt az Újvilág, a Mentőcsónak Manőver Alkotócsoportja pedig a gyűlöletbeszéd témáját dolgozta fel A néma tartomány című előadásban – mindkét produkciót Pass Andrea állította színpadra.

Hagyományaihoz híven a fesztivál idén is nagy figyelmet fordított az utánpótlásra, de nem csak kész előadásokkal volt jelen a fiatal generáció: a találkozó programjának újra kiemelt része volt a műhelymunka. Az idén ötödik alkalommal megrendezett, hazai és határon túli, színházi képzésben résztvevő fiatalok részére meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzusok vezetésére Pass Andrea író, rendező, drámapedagógus, a Mentőcsónak Egység Manőver alkotócsoportjának programvezetője mellett Widder Kristóf kapott felkérést, aki a fesztiválon táncosként és koreográfus-rendezőként is bemutatkozott. A workshop címe A hárpia megzabolázása – Shakespeare Reloaded volt, a ma is érvényes kérdéseket felvető A makrancos hölgy című Shakespeare drámát kiindulópontként használó kurzusok munkáját fiatal színházi újságírók, a Jászay Tamás vezette blogjr kritikusműhely résztvevői dokumentálták. Az intenzív workshopok izgalmas tréningbemutatókkal zárultak.

Idén is voltak premierek a THEALTER fesztiválon. A két műhelybemutató mellett sor került a nemzetközi koprodukcióban készült Jami körzet című előadás magyarországi bemutatójára. A nemzet fogalmát, a nemzetállamok ideájának 21. századi létjogosultságát zenés áldokumentumjáték formájában vizsgáló, különleges izzású előadás rendezője a szerb kortárs színház fenegyereke, Kokan Mladenović. Az előadást, amely a belgrádi Bitef Színház, a montenegrói Tivat Kulturális Központ, az újvidéki Think Tank Studio és Egyesületünk koprodukciójában jött létre, a márciusi bemutató óta számos szerbiai és külföldi fesztiválra meghívták, júniusban a zágrábi „Dani Satire Fadila Hadžića” fesztiválon elnyerte a legjobb kabarészínházi előadás díját, július elején pedig a szerbiai „Novi Tvrđava Teatar” fesztivál legjobb rendezőnek és legjobb színésznőknek járó díját.
A THEALTER nyitó napján a Régi Zsinagógában ősbemutatót tartottunk: Caroline Harding Nővérek című darabját Bereczki Csilla állította színpadra. Widder Kristóf koreográfusként is bemutatkozott a fesztiválon: elsőként Szegeden volt látható Sztravinszkij: Tavaszi áldozat című grandiózus zeneművére készített koreográfiája.
Az Artus Stúdió Egyenes labirintus címet viselő, különleges városi sétáján, melyet Debreczeni Márton rendezett, három napon át több turnusban ismerkedhettek a résztvevők egy nő történetével, illetve Szeged különleges tereivel.
A szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatán végzett fiatalokból álló alkalmi társulat Szüfrazsisztek című utcaszínházi produkciója is három alkalommal volt látható.

A változatos színházi kínálatot kiegészítő szakmai kísérő programok között idén is helyet kapott a kritikus szekció, a beszélgetések meghallgathatóak honlapunkon.
Az eseményekről a fotókkal illusztrált blog jr kurzus írásai tudósítottak, és idén is forgattunk THEALTER Híradókat.

Szeged évtizedek óta részese a regionális és a nemzetközi színházi életnek – ezt kevés magyar város mondhatja el magáról. Ennek a jelenlétnek meghatározó alkotóeleme a THEALTER fesztivál, amely a független színházak és alkotók egyik legfontosabb hazai fóruma, megjelenési lehetősége, találkozási pontja a közönséggel – amely idén is igennel szavazott a színházra Szegeden. A THEALTER hét éve új fejezetet nyitott a fesztivál történetében: az ismert és népszerű, érett alkotók felvonultatása mellett legfontosabb missziója lett a tehetséges és markáns hangon megszólaló új generáció felkarolása, bemutatkozásuk elősegítése. A szisztematikus munka beérett: nem csak a színpadon, de a nézőtéren is helyet követel magának az új generáció is, és adott a lehetőség a generációk közötti párbeszédre, együttműködésre, az odafigyelésre is mind az alkotók, mind a közönség részéről, amit a THEALTER egyik legfontosabb eredményének tartunk.

A fesztivált szervező MASZK Egyesület munkatársai köszönik mindazok munkáját és együttműködését, akik részt vettek a 27. THEALTER előkészítésében és lebonyolításában, és köszönjük fellépőiknek, partnereiknek, támogatóiknak, és természetesen a közönségüknek is a nagyszerű, kilencnapos színházi ünnepet.


2017.08.28.

forrás: MASZK

Fesztiváltréler

Nézzétek meg az fesztivál előzetesét!2017.07.19.

forrás: MASZK

Jegyvásárlási tudnivalók

Jegyárak, jegyrendeléssel és jegyvásárlással kapcsolatos tudnivalók!

Jegyárak:
Alap jegyár: 1500 Ft
Kiemelt jegyárak:
Pintér Béla és Társulata: Szívszakadtig: 3000 Ft
Forte Társulat-Ördögkatlan Fesztivál-CAFe Budapest-Nemzeti Táncszínház: Bartók Béla: Concerto/5. vonósnégyes: 3000 Ft
k2 Színház: Cserna-Szabó András: Sömmi: 2000 Ft
Mentőcsónak Egység-Füge Produkció: Újvilág: 2000 Ft
Bitef Színház-Tivat Kulturális Központ-Think Tank Studio-MASZK Egyesület: Jami körzet: 2000 Ft
Forte Társulat: Bernarda Alba háza/Tavaszi áldozat: 2000 Ft
Füge Produkció: Napraforgó: 2000 Ft

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium előadásai, az Ellas duó Várkertbeli koncertje, a szakmai programok és a workshopbemutatók ingyenesek.

Jegyvásárlás:
Jegyvásárlás a Régi Zsinagóga pénztárában (Hajnóczy u. 12.):
július 15-20. között minden nap 15.00-tól 18.00-ig
július 21-től minden nap 12.00-tól 17.00-ig

Jegyvásárlás az előadáshelyszíneken:
július 21-től az adott előadások kezdete előtt 1 órával, a szabad jegyek függvényében

A pénztárunkban csak készpénzes fizetés lehetséges, bankkártyát nem tudunk elfogadni.

Jegyrendelés:
Jegyet rendelni az egyes előadásokra a www.thealter.hu/magyar/2017/program oldalon lehet a jobboldali jegyikonra kattintva, vagy a jegyrendeles@maszk.hu email-címen.
Az előrendelt jegyeket július 20. 18.00 óráig tartjuk. Az előrendelt jegyek átvehetők július 15-től 20-ig (szombat-csütörtök) 15.00-18.00 óra között a Régi Zsinagóga pénztárában (Hajnóczy u. 12.).
Azokat az előrendelt jegyeket, amelyeket július 20. 18.00-ig nem vettek át, amennyiben igény van rá, július 21-től eladjuk.

A jegyrendelés csak akkor érvényes, ha kollégánk azt visszaigazolja!
Kérjük, a visszaigazolást olvassák el, a jegyrendelési tudnivalókat vegyék figyelembe.

ÁFÁs számla igényüket kérjük, jegyrendeléskor, előre jelezzék.

THEALTER-infovonal: +36 30 5908887
maszk@maszk.hu
www.thealter.hu
www.facebook.com/thealter

2017.07.16.

forrás: MASZK

Programváltozás

A Popriscsin c. előadás helyett a sex, drugs, gods & rock ’n’ roll szerepel a programban.

A korábban meghirdetett július 25-i Popriscsin c. előadást sajnos nem tudjuk elhozni, helyette az Aradi Kamaraszinház, a MASZK Egyesület  és a Bakelit Multi Art Center együttműködésében létrehozott sex, drugs, gods & rock ’n’ roll lesz látható.

2017.07.08.

forrás: MASZK

Tea for Two Workshop és blogjr kritikusműhely

Július 7-ig lehet jelentkezni két workshopunkra és a blog jr. kritikusműhelyre!

5. THEALTER TEA FOR TWO WORKSHOP ÉS BLOGJR KRITIKUSMŰHELY
A HÁRPIA MEGZABOLÁZÁSA - SHAKESPEARE RELOADED
TRÉNINGVEZETŐK: PASS ANDREA, WIDDER KRISTÓF


A MASZK Egyesület negyedszázada van jelen, tölt be vezető szerepet Szeged kortárs színházi életében. Egyesületünk működteti a sokáig egyetlen befogadó profilú vidéki intézményt a szegedi Régi Zsinagógában, ahol 1992 óta látunk vendégül színházi, táncszínházi produkciókat itthonról és külföldről, rendezünk filmes, képzőművészeti, zenei és irodalmi programokat. Az Alterra Kortárs Előadóművészeti Központ, azaz a Régi Zsinagóga a fő helyszíne az idén 27. alkalommal sorra kerülő, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválunknak is. Az évek során tevékenységi körünk egyre bővült, többször teret adtunk színész- és táncos kurzusoknak, workshopoknak is.

WORKSHOP
17. életévüket betöltött, közép- vagy felsőfokú művészeti képzésben résztvevő fiatalok jelentkezhetnek Magyarországról és a határon túlról, akiktől kíváncsiságot és odaadást várunk, és akikre – közönségünkkel együtt – mi is nagyon kíváncsiak vagyunk. Mindkét kurzus kiindulópontja Shakespeare ma is aktuális kérdéseket felvető drámája, A makrancos hölgy, a hangsúlyok megteremtésében, a feldolgozásban azonban most is szabad a tér.
A résztvevők számára lehetőség nyílik a szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre, mi pedig még komplexebben folytathatjuk a fiatal alkotók támogatását, az utánpótlás felmutatását. Nem titkolt célunk, hogy ne csak mi ismerjük meg jobban a fiatalokat, hogy hogyan gondolkodnak a színházról, hanem az is, hogy ők is megismerjék egymást, olyan alkotókkal dolgozhassanak együtt, akikkel korábban nem – és hogy emellett kiváló előadásokat is lássanak.

PASS ANDREA
Író, rendező, drámapedagógus, a Mentőcsónak Egység – az idei fesztivál kiemelt meghívottja – Manőver alkotócsoportjának programvezetője. A Veszprémi Egyetem színháztörténész szakán végzett, ösztöndíjasként tanult a nancyi IECA Filmművészeti Egyetemen és a londoni University of Roehampton dráma szakán. Hallgatója volt a CEU forgatókönyvíró iskolájának, majd 2010-ben elnyerte az Örkény István drámaírói ösztöndíjat. Rendezőasszisztensként Pintér Béla Társulatánál és a Szputnyik Hajózási Társaságnál, drámapedagógusként a Koma Színházi Társulattal és a FÜGE projektjeiben dolgozott. 2012-ben állította színpadra első osztályterem-színházi előadását Kő, papír, olló címmel. A 27. THEALTER fesztivál keretében látható lesz az Újvilág és a Napraforgó című előadás, melyeket író-rendezőként jegyez, valamint a Manőver alkotócsoport diákjaival létrehozott A néma tartomány című rendezése.
WIDDER KRISTÓF
Koreográfus, rendező, táncos, 2014-ben végzett az SZFE fizikai színházi rendező-koreográfus szakán, Horváth Csaba és Lukáts Andor osztályában. 2013-ban a Nemzeti Táncszínházban mutatkozott be az ifjúliszt című koreográfiájával, amelyet a 57. Festival dei Due Mondi zsűrije különdíjjal jutalmazott Spoletóban. Kőszínházban és független társulatokkal egyaránt dolgozik táncosként és koreográfusként is, önálló koreográfiái láthatóak voltak több hazai fesztiválon, vezetett workshopot Budapest mellett Pécsett, Nagyváradon, Miskolcon és Sienában. A fesztiválon táncosként lesz látható a Forte Társulat Concerto, illetve 5. vonósnégyes című előadásaiban. Koreográfus-rendezőként két produkcióval mutatkozik be a szegedi közönségnek: a Bakk-Dávid László zeneszerzővel készített Bernarda Alba háza mellett elsőként Szegeden lesz látható az Igor Sztravinszkij zeneművére készült Tavaszi áldozat.A wokshopok időpontja: 2017. július 23-28. - bemutató: 2017. július 28.


KRITIKUSMŰHELY
Blog jr kritikusműhelyünkre várjuk a színházi írás iránt érdeklődő és azt gyakorló fiatalok jelentkezését, akik szívesen vezetnének próbanaplót a workshopokon zajló munkáról, tudósítanának a fesztivál előadásairól és a szakmai beszélgetések értő és kíváncsi résztvevői lennének. A blog jr. szerkesztője, a junior bloggerek koordinátora Jászay Tamás, a Revizor kritikai portál szerkesztője. A 2015-ben készült írások itt olvashatók, a 2016-osak itt.
A kritikusműhely időpontja: 2017. július 21-29.


JELENTKEZÉS: július 7-én éjfélig a maszk@maszk.hu e-mail címen, egy rövid bemutatkozással és motivációs levéllel.
A részvétel ingyenes, a résztvevőknek szükség esetén szállást (egyetemi kollégium háromágyas szobáiban), a workshopok résztvevőnek a fesztivál előadásaira kedvezményes szakmai belépőt biztosítunk. Csak olyanok jelentkezését várjuk, akik a workshopok teljes időtartamában jelen tudnak lenni.
Kérjük, jelöljétek meg, melyik kurzusvezetővel szeretnétek dolgozni, írjátok meg, szükségetek van-e szállásra, és azt is, milyen méretű pólót hordtok (S, M, L)!

Maximális létszám: workshoponként 12 fő, blogjr kritikusműhely: 4 fő!

A fenti felhívás pdf-formátumban itt letölthető.

2017.07.03.

forrás: MASZK

 Összesen: 6 hír hír / oldalra:   5
 1/2 oldalra « Előző Következő» Ugrás közvetlenü a(z):   
a lap tetejére
 

2018 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció