Keresés
 
   
 

THEALTER / Hírek

 

Hírek

 

 
 Összesen: 8 hír hír / oldalra:   5
 2/2 oldalra « Előző Következő» Ugrás közvetlenü a(z):   

Tea for Two Workshop és blogjr kritikusműhely

Július 7-ig lehet jelentkezni két workshopunkra és a blog jr. kritikusműhelyre!

5. THEALTER TEA FOR TWO WORKSHOP ÉS BLOGJR KRITIKUSMŰHELY
A HÁRPIA MEGZABOLÁZÁSA - SHAKESPEARE RELOADED
TRÉNINGVEZETŐK: PASS ANDREA, WIDDER KRISTÓF


A MASZK Egyesület negyedszázada van jelen, tölt be vezető szerepet Szeged kortárs színházi életében. Egyesületünk működteti a sokáig egyetlen befogadó profilú vidéki intézményt a szegedi Régi Zsinagógában, ahol 1992 óta látunk vendégül színházi, táncszínházi produkciókat itthonról és külföldről, rendezünk filmes, képzőművészeti, zenei és irodalmi programokat. Az Alterra Kortárs Előadóművészeti Központ, azaz a Régi Zsinagóga a fő helyszíne az idén 27. alkalommal sorra kerülő, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválunknak is. Az évek során tevékenységi körünk egyre bővült, többször teret adtunk színész- és táncos kurzusoknak, workshopoknak is.

WORKSHOP
17. életévüket betöltött, közép- vagy felsőfokú művészeti képzésben résztvevő fiatalok jelentkezhetnek Magyarországról és a határon túlról, akiktől kíváncsiságot és odaadást várunk, és akikre – közönségünkkel együtt – mi is nagyon kíváncsiak vagyunk. Mindkét kurzus kiindulópontja Shakespeare ma is aktuális kérdéseket felvető drámája, A makrancos hölgy, a hangsúlyok megteremtésében, a feldolgozásban azonban most is szabad a tér.
A résztvevők számára lehetőség nyílik a szakmai fejlődésre és kapcsolatépítésre, mi pedig még komplexebben folytathatjuk a fiatal alkotók támogatását, az utánpótlás felmutatását. Nem titkolt célunk, hogy ne csak mi ismerjük meg jobban a fiatalokat, hogy hogyan gondolkodnak a színházról, hanem az is, hogy ők is megismerjék egymást, olyan alkotókkal dolgozhassanak együtt, akikkel korábban nem – és hogy emellett kiváló előadásokat is lássanak.

PASS ANDREA
Író, rendező, drámapedagógus, a Mentőcsónak Egység – az idei fesztivál kiemelt meghívottja – Manőver alkotócsoportjának programvezetője. A Veszprémi Egyetem színháztörténész szakán végzett, ösztöndíjasként tanult a nancyi IECA Filmművészeti Egyetemen és a londoni University of Roehampton dráma szakán. Hallgatója volt a CEU forgatókönyvíró iskolájának, majd 2010-ben elnyerte az Örkény István drámaírói ösztöndíjat. Rendezőasszisztensként Pintér Béla Társulatánál és a Szputnyik Hajózási Társaságnál, drámapedagógusként a Koma Színházi Társulattal és a FÜGE projektjeiben dolgozott. 2012-ben állította színpadra első osztályterem-színházi előadását Kő, papír, olló címmel. A 27. THEALTER fesztivál keretében látható lesz az Újvilág és a Napraforgó című előadás, melyeket író-rendezőként jegyez, valamint a Manőver alkotócsoport diákjaival létrehozott A néma tartomány című rendezése.
WIDDER KRISTÓF
Koreográfus, rendező, táncos, 2014-ben végzett az SZFE fizikai színházi rendező-koreográfus szakán, Horváth Csaba és Lukáts Andor osztályában. 2013-ban a Nemzeti Táncszínházban mutatkozott be az ifjúliszt című koreográfiájával, amelyet a 57. Festival dei Due Mondi zsűrije különdíjjal jutalmazott Spoletóban. Kőszínházban és független társulatokkal egyaránt dolgozik táncosként és koreográfusként is, önálló koreográfiái láthatóak voltak több hazai fesztiválon, vezetett workshopot Budapest mellett Pécsett, Nagyváradon, Miskolcon és Sienában. A fesztiválon táncosként lesz látható a Forte Társulat Concerto, illetve 5. vonósnégyes című előadásaiban. Koreográfus-rendezőként két produkcióval mutatkozik be a szegedi közönségnek: a Bakk-Dávid László zeneszerzővel készített Bernarda Alba háza mellett elsőként Szegeden lesz látható az Igor Sztravinszkij zeneművére készült Tavaszi áldozat.A wokshopok időpontja: 2017. július 23-28. - bemutató: 2017. július 28.


KRITIKUSMŰHELY
Blog jr kritikusműhelyünkre várjuk a színházi írás iránt érdeklődő és azt gyakorló fiatalok jelentkezését, akik szívesen vezetnének próbanaplót a workshopokon zajló munkáról, tudósítanának a fesztivál előadásairól és a szakmai beszélgetések értő és kíváncsi résztvevői lennének. A blog jr. szerkesztője, a junior bloggerek koordinátora Jászay Tamás, a Revizor kritikai portál szerkesztője. A 2015-ben készült írások itt olvashatók, a 2016-osak itt.
A kritikusműhely időpontja: 2017. július 21-29.


JELENTKEZÉS: július 7-én éjfélig a maszk@maszk.hu e-mail címen, egy rövid bemutatkozással és motivációs levéllel.
A részvétel ingyenes, a résztvevőknek szükség esetén szállást (egyetemi kollégium háromágyas szobáiban), a workshopok résztvevőnek a fesztivál előadásaira kedvezményes szakmai belépőt biztosítunk. Csak olyanok jelentkezését várjuk, akik a workshopok teljes időtartamában jelen tudnak lenni.
Kérjük, jelöljétek meg, melyik kurzusvezetővel szeretnétek dolgozni, írjátok meg, szükségetek van-e szállásra, és azt is, milyen méretű pólót hordtok (S, M, L)!

Maximális létszám: workshoponként 12 fő, blogjr kritikusműhely: 4 fő!

A fenti felhívás pdf-formátumban itt letölthető.

2017.07.03.

forrás: MASZK

A THEALTER fókuszában a Mentőcsónak Egység és a színházi workshopok

A 27. THEALTER díszvendége a Mentőcsónak Egység!

Az idén 27. alkalommal jelentkezik a THEALTER: az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését immár második alkalommal elnyerő művészeti fesztivál július 21-29. között várja Szegeden a színházkedvelőket. A fesztivál díszvendége kitüntetést és rangot idén a Mentőcsónak Egység nyerte el.

A művészi értékeken túl a társadalmi felelősségvállalás és aktivitás, illetve a MASZK Egyesület munkáját civil szervezetként 27 éve meghatározó, kiemelt jelentőségű értékek – empátia, szolidaritás, felelősségvállalás, problémaérzékenység, tolerancia – fontosságát is kifejezi ez a döntés.
A Mentőcsónak Egység 2014-ben, a Szputnyik Hajózási Társaságon belül kezdte meg működését Fábián Gábor és Pass Andrea szakmai vezetésével. A Mentőcsónak programjaiban olyan aktuális társadalmi kérdéseket vizsgál, mint az előítéletek, a magyarországi mélyszegénység, a rasszizmus, a menekültkérdés és a kivándorlás problematikája.
Minden előadásuk esetében új kortárs magyar drámai szövegek születnek, amelyek a hazai társadalmi feszültségekre reagálnak, hol interaktív, új színházi formákat kutatva, hol pedig klasszikus színházi keretek között. Programjaik egyszerre bírnak közösség- és személyiségfejlesztő hatással, miközben felhívják a figyelmet a közös gondolkozás, az aktív társadalmi jelenlét és a vélemények ütköztetésének fontosságára. Hisznek abban, hogy munkájuk társadalomformáló erővel is bírhat, fontosnak tartják, hogy a toleranciát és a szolidaritást erősítsék nézőikben, különösen a fiatalokban. Ennek jegyében hozták létre a Mentőcsónak Manőver alkotócsoportját is, amelyben diákokkal dolgoznak fel és állítanak színpadra egy-egy témát.

Július 23-án délután a CÍM NÉLKÜL - hajlék-kaland-játék, a Mentőcsónak Egység és a STEREO Akt koprodukciójában készült interaktív színházi társasjáték enged bepillantást a hajléktalan emberek életébe. A nézők – Balog Gyula, Kőszegi Mária, Szabó Zola és a játékvezető Szenográdi Réka segítségével – játékosként próbálhatnak megélni, túlélni fél évet otthontalanul. Az előadás rendezője Boross Martin.
Ugyanezen a napon lesz látható az Újvilág, melyet Pass Andrea író-rendező állított színpadra: Sztarenki Dóra, Szamosi Zsófia, Kovács Lehel, Porogi Ádám és Hajduk Károly egy lázadó kamasz történetét mesélik el. A 8. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíjával elismert előadás bonyolult és aktuális problémákról – előítéletekről, sérelmekről, agresszióról, bűnről és bűnhődésről, a generációk együttéléséről – beszél rendkívül izgalmasan, közérthetően és megrázóan.
Július 24-én a mutatkozik be a Mentőcsónak diákcsoportja, a Manőver alkotócsoport. A gyűlöletbeszéd témáját feldolgozó A néma tartomány című előadás szereplői Bíró Gergely, Borbás Gergő, Boznánszky Anna, Nyáry Pál, Szepes Anna és Formán Bálint, rendezője Pass Andrea.
Július 29-én, a fesztivál utolsó napján a Menekülj okosan! című színházi társasjátékra invitáljuk a nézőket, akik Kurta Niké, Jaskó Bálint és Rezai Mohammed Amin társaságában próbálják elérni az ígéret földjét, miközben közösen kell választ találniuk az útjuk során felmerülő problémákra. A Füge Produkcióval és a Magyar Helsinki Bizottsággal létrehozott előadás rendezője Fábián Gábor, a játékvezető Iván Júlia / Takács Emőke lesz.

A fesztivál idén is nagy figyelmet fordít a fiatalokra, az utánpótlásra. A találkozó hagyományaihoz híven a fesztivál programjának újra kiemelt része lesz a műhelymunka. Az idén ötödik alkalommal meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzusok vezetésére Pass Andrea író, rendező, drámapedagógus, a Mentőcsónak Egység Manőver alkotócsoportjának programvezetője mellett Widder Kristóf kapott felkérést, aki a fesztiválon táncosként és koreográfus-rendezőként is bemutatkozik. Az idei workshop címe: A hárpia megzabolázása – Shakespeare Reloaded. A ma is érvényes kérdéseket felvető A makrancos hölgy című Shakespeare-drámát kiindulópontként használó kurzusokra 17 év feletti, hazai és határon túli, közép- vagy felsőfokú művészeti oktatásban részt vevő fiatalok jelentkezését várjuk július 7-én éjfélig. A műhelymunka július 23-án indul, az izgalmasnak ígérkező tréningbemutatókat július 28-án láthatja a közönség.

Ismét lesz blog jr kritikusműhely is, melyre a színházi írás iránt érdeklődő és azt gyakorló fiatalok jelentkezését várjuk. A résztvevők próbanaplót vezetnek a workshopokon zajló munkáról, tudósítanak a fesztivál előadásairól, részt vesznek a szakmai beszélgetéseken. A blog jr. szerkesztője, a junior bloggerek koordinátora Jászay Tamás, a Revizor kritikai portál szerkesztője lesz.

Szeged évtizedek óta részese a regionális és a nemzetközi színházi életnek – ezt kevés magyar város mondhatja el magáról. Ennek a jelenlétnek meghatározó alkotóeleme az önálló, összetéveszthetetlen arculatú THEALTER, amely továbbra is a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, megjelenési lehetősége, találkozási pontja kíván lenni a közönséggel – amely 27 éve szavaz nyaranta igennel a függetlenekre Szegeden.

2017.07.03.

forrás: MASZK

Bemutatókkal és díjátadóval zárult a 25. THEALTER

SZAKMAI BESZÁMOLÓ az NKA számára, 2015. december.

A támogatás összege: 3 millió Ft, a pályázat sorszáma: 3707/12225.
A szakmai beszámoló innen tölthető le (pdf, 10 MB).

2017.07.03.

forrás: MASZK

a lap tetejére
 

2017 THEALTER

Impresszum    Oldaltérkép    Adatvédelmi elveink   Bejelentkezés   Regisztráció