Blog

Thealter

Mohai Aletta: Mi a szerelem?

Lénárd Róbert workshop előadása a Szentivánéji álom szerelmi szálainak különféle értelmezését mutatta be, többnyire modern kontextusba helyezve azokat.

Színészei fekete nadrágban, fehér pólóban játszottak. A nézők között egy manószerű alak lábbelit keresett magának, míg egy másik ékszereket nézegetett, egy harmadik telefonozott, fotózott, de volt olyan is, aki lecsekkolta Balog József fenekét.

Az előadás során több tudományos, vagy annak tűnő szöveget olvastak fel a szerelem meghatározásáról. Például azt, miszerint a szerelem infantilis, incesztuózus, szadomazochista duálunió.

(He)Léna egy közösségi fórumon kérdezi, mi a szerelem, és honnan lehet felismerni azt. (Válaszára csak normális kommenteket vár.) Az érkező komment Seress Rezső Szomorú vasárnap című dala, ami ebben az esetben egy szomorú vasárnapon történt szakításnak állít emléket: a különválás napján a srác ezt a dalt kommentelte be volt barátnője új profilképe alá.

Aztán jöttek a nemiséggel és testképzavarral kapcsolatos problémák: tükör előtt pózolás az ellenkező neműekre jellemző gesztusokkal, vagy elégedetlenségtől és önutálattól telítve a saját test bántalmazása.

A pszichológus, aki maga is kényszerbetegségben szenvedett, kétségbeesett kiáltásokat intézett a nézőkhöz, miközben a villany fel-le kapcsolása közben háttérbetegei különböző kényszercselekvéseit figyelhettük meg, akár egy rockkoncerten.

Felkínálták egy teleshop adás keretében a tökéletes férfit: az alternatív színházkedvelő Palirobot2004-et, aki élő férfiakhoz szokatlan jó tulajdonságai mellett számos szexuális szolgáltatással is bír. „Mily olcsó a szerelem!”

A humorköntösbe bújtatott komoly témák után egy kút mélyére ereszkedtünk a közös meditáció során. A teljes sötétség után egy ajtón átlépve eszményi tájra láttunk, majd a közeledő személy érkezett, akit a legjobban szeretünk. Végül a forgószél rántott ki az Ő karjaiból, meg a nyugalmi állapotból is.

Az előadást tükörrel csókolózás és önszembesülés rémült tekintetei zárták.

Lénárd Róbert Szentivánéji-verziója a szerelmet középpontba állító, humoros és jól összerakott volt. Kiderült, hogy a szerelem a legőszintébb, legmélyebb érzelem, hogy egy betegség, hogy csupán kémiai reakció, hogy szomorú, hogy olcsó és megvásárolható, hogy ezerféle, meghatározhatatlan és elemi része az életnek akár ötszáz évvel ezelőtt, akár egy mesekomédiában. A jelenünkben éppúgy, ahogy valószínűleg a jövőben is.

(Tea for Two workshop Lénárd Róberttel – workshopbemutató)

Fotó: thealterphoto2018