Hírek

Thealter

Pintér Béla és Társulata a Kisszínházban!

Január 21-én érkezik Pintér Béla és Társulata Fácántánc című produkciója HétFü – Hétfői Függetlenek a Kisszínházban programsorozatunk részeként. A főbb szerepekben Csákányi Eszter, Tokai Andrea, Thuróczy Szabolcs, Pintér Béla és Stefanovics Angéla!

Az alkotók igazgató-drámaként határozzák meg a produkció műfaját, és alulnézetből játszott shakespeare-i királydrámaként, dürrenmatti történelmietlen történelmi komédiaként hivatkoznak rá. Mindez persze előrevetíti a társulattól megszokott fanyar humort és képtelen helyzeteket.

„A helyszín egy nevelőintézet, ahol nagyjából életfogytig vannak a „gyerekek”, tanulnak és dolgoznak egyszerre; cipőt varrnak, ahogy egy jónevű gyártóról is hallottuk nemrégiben, „gyerekmunkában”. Kiváló terep ez egyrészt a magától értetődő hierarchia működtetésére, másrészt a nagy társadalmi mozgások miniatűrben történő leképezésére. Vannak despoták, megalkuvók, talpnyalók, karrieristák; van igazodás, ügyeskedés, kibekkelés és reménykedés; és nem utolsó sorban van az istenadta nép, az ő számlájukra megy az egész.”
Csáki Judit: Volt, van, lesz, Revizor

„Sötét ez a kép, amit Pintér Béla kishazánkról fest. Merthogy szépen, áttételesen az elmúlt negyedszázad magyar történelmét látjuk itt kicsiben: a keleti csapatok kivonulnak, a nyugatiak bevonulnak, színleg kiépül a demokrácia, valójában soha; és hiába törekszünk nyugat felé, ott sem találjuk a helyünk, s megindulunk ismét keletre.”
B. Kiss Csaba: Ihol jönnek a törökök, 7óra7

Jegyár: 6500 Ft és 5500 Ft
Jegyvásárlás:
– online a jegy.hu-n
– a Szegedi Nemzeti Színház jegyirodájában: Stefánia 6., nyitva tartás: hétfő–péntek 10:00–17:00, szombat 10:00–12:00, tel.: 62/554-714; 62/554-715; 62/554-716, email: ticket@szinhaz.szeged.hu

Fotó: Mészáros Csaba

HétFü – Hétfői Függetlenek a Kisszínházban
Októbertől az évad végéig havi egy hétfő estén a függetleneké a terep a szegedi Kisszínházban. Egyesületünk és a Szegedi Nemzeti Színház együttműködésében a hazai és lehetőség szerint a határon túli független színházi alkotók széles palettáját mutatjuk meg a nézőknek a tavaszig tartó szériában.
A programsorozat október 29-én Duda Éva Társulatának MESH + Labirintus című, nagy sikerű estjével indult. November 12-én az idei THEALTER fesztivál Közönségdíjas előadása, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Felhő a nadrágban című produkciója volt a vendégünk, december 10-én pedig a Közép-Európa Táncszínház Special Society és Poly című dupla táncelőadását láthatták nézőink.

 

Hírfotó: Dusa Gábor