Annie Ling: Awhereness – Emberkereskedelem Romániában és Moldovában – kiállítás-megnyitó
30 perc
kiállítás
08.11. szombat, 19:00-19:30
Grand Café Helyszín
Ingyenes

Leírás

Románia és Moldova ronda problémával küzdő gyönyörű országok. Évente nők, férfiak és gyermekek ezrei esnek emberkereskedelem és az abból származó szex- és kényszermunka áldozatává országhatárokon innen és túl. A romániai emberkereskedelem a kommunizmus vége óta folyamatosan emelkedik. Az uniós csatlakozás nyomán Románia enyhített a határellenőrzések szigorán, zökkenőmentesebbé téve javak és emberek szabad áramlását. Mivel az ország gazdaságilag fejlődik, a belföldi emberkereskedelem is meglódult.
A moldovai helyzet még kritikusabb. Nehéz gazdasági helyzet közepette egyszerre nő az árvaházak száma és csökken a munkalehetőségek köre. A legtöbb moldovai külföldön szeretne élni és dolgozni, ami az emberkereskedelmet perverzen könnyű vállalkozássá teszi. Moldova Európa legszegényebb országa, ahol a gyermekek nagy része állami intézményekben nő fel; nem feltétlenül azért, mert árvák, hanem mert szüleik nem képesek finanszírozni nevelésüket.

Annie Ling fotográfus az Awhereness-projektben az emberkereskedők túlélő áldozataival működött együtt: végigkövette történetüket és feltárta a kereskedelmet lehetővé tevő helyszíneket. Az emberkereskedelem mindent átjár, ezért nehéz lokalizálni. Különböző formákat vesz föl, gyakran a leghétköznapibb helyeken üti föl fejét: otthon, parkokban, közlekedési csomópontokon, kávézókban és még ezernyi helyen.

A kiállítást megnyitja: Turay Balázs fotográfus