Blog

Thealter

Dohy Anna: Eredmény-orientált folyamat

Minden alkalommal, amikor véget ér egy workshop, felmerül a kérdés: tulajdonképpen mi értelme van ennek az egésznek?

Nyilvánvaló, hogy egy hét alatt nem lehet megváltani a világot. Akkor hát mire jó egy hétre összeszedni egy csapatot, alkotni valamit, majd pedig szétszéledni?

Ezekre a kérdésekre sokféle válasz létezik. Az egyik lehetséges megoldás, ha a workshop értelmét a közösen elvégzett munkában, a tanulásban, a kihívásokban, vagyis a folyamatban keressük. A végeredmény ebben az esetben nem feltétlenül látványos, de a workshop résztvevői rengeteget tanulnak önmagukról és választott szakmájukról, olyan kísérletekbe mernek belevágni a workshop-műfaj jótékonyan felelőtlen keretei között, amelyekkel valódi, éles helyzetekben nem, vagy csak jóval később találkoznának.

A másik lehetőség, ha a workshop egyfajta miniszínházként, az éles színházi helyzet modelljeként működik: ekkor az egész folyamat célját az eredmény, a bemutatni kívánt miniprodukció határozza meg, és az alkotás során a résztvevők személyes fejlődése mintegy csak melléktermékként jelentkezik. Ez nem jelenti azt, hogy egy ilyen workshopból ne lehetne tanulni — sőt, némely színházi folyamatokra ez az út bizonyára sokkal jobban felkészít.

Lénárd Róbert workshopja az utóbbi stratégiához áll közelebb. Összeszedett, pontosan ütemezett menetrendet követünk, melyben meghatározott keretek között kap szerepet az egyéni kiteljesedés. Talán még nem is volt olyan workshopcsapat a THEALTER-en, amely ennyire hamar, különösebb erőfeszítés nélkül készült volna el a bemutatni kívánt produkcióval.

Sem plusz próbákra, sem idegeskedésre nincs szükség — igazi kőszínházas precizitással, másodpercre kimért határidőkkel dolgozunk. A darab ritmusa, humora, a jelenetek szerkezete és az átállások katonás rendje ugyancsak erről tesz bizonyságot.

Végtére is dolgozhatunk akármennyit, a színházban egyszer ki kell állni a színpadra megmutatni, mire jutottunk — ehhez pedig nem árt megtanulnunk a pontosságot idejekorán.

(Tea for Two workshop Lénárd Róberttel – 6. nap)

Fotó: thealterphoto2018