Intro

Paál István 1942-1998
Húsz év múlva

Emlékszem. Így kellene kezdődnie. A tűzre, a megingathatatlan és kegyetlen akarásra. Amiből a színházuk megszületett. Ó, mindről beszélek, az összesről a szó. Ilyenek voltak, mert nem volt más választásuk. Akár egy viharos kamaszkor, csupa súly és szöglet.
Aztán. Így kellene folytatni. Ez a legkopottabb. Ereszkedő és szitál, akár egy rosszul beállított futómű. Tart ugyan a vonulás, ég a tűz, melegszünk, ha összetalálkozunk ebben a szegedi nyárban. Ha találkozunk, a csontjaink összeérnek még, fáj egy könyök, egy térd, és édes még minden bokácska, ó.
Majd. Mintha kétséges volna. Ám korántsem. Hiszen aki később született, éppen úgy megláthatja a színpadon önmagát. Odakívánkozhat. Képzelheti magát. A színházilag tervezett jövőben jönnek megint, akik inkább eltörnek. Nagy lesz a csodálkozás, hogy minden ugyanúgy. Reccsen, szakad és szerte szétszalad.

balog józsef

Színház az egész Szeged – 28. THEALTER FESZTIVÁL

Az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését második alkalommal elnyerő THEALTER olyan fesztivál, amely hagyományai, erényei megtartása mellett úgy tud megújulni, hogy még többet és még jobbat adhasson a közönség és a szakma számára. 9 nap alatt 11 helyszínen közel 60 eseményt, 5 premiert, 7 magyarországi bemutatót, szabadtéri, gyerek- és szakmai programokat kínálunk, így mindenki megtalálhatja a kedvére való programot. Biztosak vagyunk benne, hogy az idei év is tartogat meglepetéseket, felejthetetlen, meghatározó pillanatokat a közönség és a szakmabeliek, a szegediek és az ide látogatók számára.
A THEALTER karakterét megőrizve a programkínálat fókuszpontjába ezúttal 6 határon túli társulat 8 kivételes produkciója került, visszatérő vendégeink, a kiváló hazai és szegedi alkotók mellett hagyományainkhoz híven több tehetséges, fiatal alkotócsapat is bemutatkozik a szegedi közönségnek.
Idén is vannak tehát „elsőbálozóink”: a celldömölki Soltis Lajos Színház társulata két produkciót mutat be a fesztiválon, mindkettő többszörös díjnyertes előadás. A Dollár Papa Gyermekei is első ízben lesz a fesztivál vendége tabudöntögető produkciójával, a táncelőadások kedvelőinek pedig Rózsavölgyi Zsuzsa performanszát ajánljuk. Aktuális kérdésekkel foglalkozó, merész előadásokkal mutatkozik be az FAQ Színház, Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói.
Az idei fesztivál programjának is kiemelt része a műhelymunka, a színházi képzésben résztvevő fiatalok részére meghirdetett tréningkurzusok vezetésére Sardar Tagirovsky rendező, színész és Lénárd Róbert rendező, drámaíró, dramaturg, az Újvidéki Színház művészeti vezetője vállalkozott. Az izgalmasnak ígérkező tréningbemutatókat augusztus 10-én láthatja a közönség.
Huszonnyolcadik alkalommal is értéktartó és értékteremtő programsorozat összeállítására törekedtünk, amely a színház életképes és megújulni tudó arcát mutatja fel, elsősorban a közönség, a közösség számára. Fontos számunkra a közönségünk – reméljük, ezt idén is érezni fogja minden fesztivállátogató, és reméljük, mi is fontosak maradunk a nézőknek.
A jövő folytatódik.