Szentendrei Teátrum - FÜGE Produkció (Budapest) - Orlai Produkciós Iroda (Budapest)
Carly Wijs: Mi és ők
60 perc
Fehér Balázs Benő
Carly Wijs
16
próza
08.10. péntek, 22:00-23:00
Régi Zsinagóga Helyszín
2500 Ft

Előadók, alkotók

Szereplők: László Lili, Vilmányi Benett
Fordító-dramaturg: Bíró Bence
A rendező munkatársa: Szakács Zsuzsi
Asszisztens: Tóth Hajni
Producer: Orlai Tibor
Rendező: Fehér Balázs Benő

Leírás

Egy kisfiú és egy kislány. Az iskola első napja. Harmincöt terrorista. Ezerkétszáz túsz, ebből hétszázhetvenhét tanuló.
A 2004-es beszláni túszdráma. Egy kisfiú és egy kislány.

Carly Wijs 2014-es drámája a 2000-es évek egyik legmegrázóbb eseményét, a beszláni túszdrámát mutatja be két gyermek szemén keresztül, azt, hogy ők miként élték meg a látottakat, tapasztaltakat.

László Lili és Vilmányi Benett idén végeztek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea osztályában. László Lili gyakorlatát a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban töltötte, és számos sikeres Orlai-produkcióban is közreműködik. Vilmányi Benett gyakorlatát a Radnóti Színházban töltötte, ahol ősztől társulati tag is lesz. Színházi szerepei mellett számos vizsga- és játékfilmben, illetve televíziós sorozatban is láthatták a nézők, ezek közül a legnagyobb visszhangot kiváltó alakítása a Terápia című sorozathoz köthető. A tavalyi fesztiválon a Roberto Zucco (r: Horváth Csaba) című előadásban léptek színpadra.
Fehér Balázs Benő színészként (Őrült nők ketrece) és rendezőként (A fura) is bemutatkozott már a szegedi közönségnek.

„A BBC nem sokkal a túszdráma után készítette el a Children of Beslan című dokumentumfilmet, amiben a túlélő gyerekek beszélnek a tragédiáról. Carly Wijst, a darab szerzőjét is ez a film inspirálhatta. Mi is sokat tanultunk abból, hogyan beszélnek a gyerekek. Kevésbé a traumatizáltságuk látszott, mint inkább a büszkeség, hogy őket kérdezik. Tudjuk, hogy ők tényleg ott voltak, hogy milyen borzalmakat éltek át, és nézőként fájdalmas szembesülni a tényszerűségükkel, az önreflexiójuk hiányával. Két felnőtt máshogy mesélné a történetet, értelmezni akarná, figyelne arra, hogy milyen színben tűnik fel előttünk, hogy milyen hatást gyakorol ránk.” – Fehér Balázs Benő rendező
„Az erőszak mindig is jelen volt, nem hiszem, hogy most sűrűbb lenne” – Marton Éva interjúja, szinhaz.hu

 

A színdarab Magyarországon a Theatrum Mundi Színházi és Irodalmi Ügynökség közvetítésével kerül színre.

Vissza