Színház- és Filmművészeti Egyetem (Budapest)
Félelem és fogcsikor – zenés nyomorgás a Harmadik Birodalomban
90 perc
Tárnoki Márk
zenés próza
08.09. csütörtök, 19:00-20:30
Régi Zsinagóga Helyszín
1500 Ft

Előadók, alkotók

Szereplők: Nagy-Bakonyi Boglárka e.h., Messaoudi Emina, Hunyadi Máté e.h., Martinkovics Máté, Szántó Balázs, Vizi Dávid
Fordító: Viktor János
Dalszövegek: Fekete Ádám
Díszlet: Kuti Letícia
Jelmez: Molnár Anna
Dramaturg: Sényi Fanni
Rendező: Tárnoki Márk e.h.

Leírás

„Német vagy, hát
… német vagy …
hát panasz nélkül
Halj meg … halj …
halj meg örömest.”

Életképek egy másik korból, egy másik országból.
A náci Németország lakói csendesen meghúzódnak otthonaikban. Ebédelnek, hallgatják a rádiót, beszélgetnek, telefonálnak. Közben a politika egyre jobban bekúszik az életükbe. A lakók szép lassan megváltoznak, egyes tulajdonságok felerősödnek, mások eltűnnek. Azt pedig tudjuk, milyen szörnyűségekhez vezet mindez.
Szerencsére ma már túl vagyunk a diktatúrák borzalmain. Tanultunk belőlük. Túl vagyunk a manipuláción, a korrupción, nincs propaganda, nincs cenzúra, nem egy párt kezében van minden hatalom. Ma az emberek nyugodtak, tájékozottak és nyitottak, hisz boldogan élhetnek itthon egy fejlődő demokráciában. A darab tehát nem aktuális. Történelmi érdeklődésből vettük elő.
Tíz pillanatkép a náci Németországból, Bertolt Brecht Rettegés és ínség a Harmadik Birodalomban című művéből.

Brecht azonnal elhagyta Németországot, amikor 1933-ban Hitler hatalomra került. Az emigrációban írt darabjai közül az egyik első a Rettegés és ínség a Harmadik Birodalomban, a darab első verzióját még 1937-ben bemutattak Párizsban. A mű 24 önálló jelenetből áll, amelyek különböző helyzetekben különféle szereplőkkel ábrázolják a náci Németország emberi viszonyait. Egyben általában nem szokták eljátszani mind a 24 darabot, többnyire csak egy füzér kerül belőle színpadra. Magyarországon korábban mindössze 4 alkalommal került állították színpadra: magyarországi bemutatója 1958 novemberében volt, a Nemzeti Színház játszotta Marton Endre rendezésében A rettegés birodalma címmel. 1972 májusában a főiskolás Romhányi László rendezte a darabot az Ódry Színpadon. 1998 decemberében a Radnóti Színház mutatta be a művet Zsótér Sándor rendezésében, aki 2010-ben Félelem és macskajaj a Harmadik Birodalomban címmel újra megrendezte a főiskolán. 2018-ban két bemutatója volt a darabnak, januárban az Ódryn, februárban a Stúdió K színpadán.
Az egyetemi vizsgaelőadást jegyző Tárnoki Márk az SZFE negyedéves zenés színházi rendező szakos hallgatója, osztályfőnöke Ascher Tamás. Nagy-Bakonyi Boglárka és Hunyadi Máté a negyedéves zenés színész osztály hallgatói (osztályfőnökeik: Novák Eszter és Selmeczi György), Messaoudi Emina, Martinkovics Máté, Szántó Balázs és Vizi Dávid idén szereztek diplomát Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea színészosztályában.

„A Rettegés és ínség a Harmadik Birodalomban újabb adaptációja egy pillanatra sem zökken ki feszes ritmusából, és igazán érzékletesen mutatja be a kisember kiszolgáltatottságát, a kapcsolatok törékenységét, az elnyomó rendszerben élők körüli folyamatos feszültséget és a szólásszabadság korlátozottságát még a legintimebb szituációkban is – mindezt Brecht fanyar humorát pompásan visszaadva.
A professzionális, mértéktartó színészi játéknak köszönhetően már az első percben érzékeljük a szereplők közti erőviszonyokat, és a feszültséget, melynek következtében minden kimondott szavuknak kényelmetlenül nagy súlya lesz. A klasszikus brechti színházzal ellentétben tehát ez a rendezés nem elidegeníteni próbál; sokkal inkább bevonja, magával ragadja a nézőt.”
Vilmos Eszter: Félelem és fogcsikor nálunk és más nemzeteknél, Jelenkor online

 

A vendégjáték támogatója: Nemzeti Kulturális Alap

Vissza