Soltis Lajos Színház (Celldömölk) - k2 Színház (Budapest)
Hantocska – modern, zenés mű-népmese
50 perc
Benkó Bence, Fábián Péter
mesejáték
08.08. szerda, 17:00-17:50
Régi Zsinagóga Helyszín
1500 Ft

Előadók, alkotók

Szereplők:
Hantocska: Boznánszky Anna
Alexander lovag: Sipos László
Ubul király: Tóth Ákos
Turbina hercegnő: Marton Mercédesz
Nép Ágoston: Bruckner Roland
Pus Katus: Nagy Zsuzsi
Stréb Erik: Piller Ádám
Genny Albert: Bruckner Roland
Kobold: Piller Ádám
Kalipszis apó: Tóth Ákos

Zene: Horváth Szabolcs
Dramaturg: Fábián Péter
Látvány: Jeli Sára Luca
Rendező: Fábián Péter, Benkó Bence

Leírás

„Elég az hozzá, hogy szépséges lyányomnak, Turbina hercegnőnek, a birodalom legjobb kapusának, akinek még a fiúk sem tudnak gólt lőni, nyoma veszett. Éppen egy éve, hogy elindult az Üveghegyen túlra… elnézést… mindjárt összeszedem magam… Szóval a lyányom elindult, hogy legyőzze a Gonosz Háromfejű Kutyát és elhozza tőle a Gyógytévő Csodafüvet, amely halhatatlanná tesz. De nem tért vissza. Ezért kihirdettetik… Hogy az a lovag… Aki elmegy az Üveghegyen túlra… És visszahozza a lyányomat a Gyógytévő Csodafűvel… az megkapja fele királyságomat és a lyányom kezét, ha tud neki lőni egy gólt.”
(Ubul király)

A világ legöregebb embere, Hetedhétország Hatodik Birodalmának uralkodója, Ubul király retteg a haláltól. Mindent megtesz azért, hogy halhatatlanná váljon. Még szeretett kislányát, Turbina hercegnőt is elküldi az Üveghegyen túlra – ahol hemzseg az erdő a gonosz egyfejű koboldoktól és más szörnyűséges fenevadaktól –, hogy megszerezze neki a Gyógytévő Csodafüvet, amely halhatatlanná teszi.
Ezalatt a Túlvilágon a Kés Elek Általános Halál és Kaszás-képző Szakiskola végzős diákjai záróvizsgára készülnek. A halálpalánták közül Hantocskára – az izgulós lyánra – esik a választás, hogy bizonyítsa rátermettségét és átsegítsen valakit a túlvilágra.
Halálország Nagy Könyvébe Ubul király neve van bejegyezve, akinek a mai napon lejár az ideje az élők birodalmában. Hantocska órája már pittyeg is…

„Fábián Péter és Benkó Bence rendezésének legnagyobb varázslata, hogy olyan természetes hangot tudnak megütni, amellyel minden kimondhatóvá válik. Amitől egyszerre lehet könnyű szívvel nevetni és befelé sírni azon, hogy épp úgy, ahogy a sötéttől félő kisgyerek a szüleit szólongatja, az öreg király halálfélelmében hol az alvóbábuját, hol a lávalámpa bekapcsolását kéri Ágoston szolgától. Amitől az öreg királlyal és a feladata ellen sokáig tiltakozó Hantocskával együtt idővel mi is elhisszük, hogy tényleg ideje van a meghalásnak, egyszer tényleg végleg le kell kapcsolni azt a lávalámpát. Miközben röpködnek a poénok és pörög az élet a színpadon, mert minden egyszerre van jelen: a fekete és a fehér, a vidámság és a szomorúság, az életöröm és a közelgő halál.”
Turbuly Lilla: Halálosan vicces, prae.hu

„Az előadás napsugaras humorral, a látvány, a játék, a zene összhangjában, friss színházi nyelven és muszáj kimondani: föloldozó szeretettel veti föl azt a témát, amely elől, kapálózni kár, nem tudunk kitérni. Turbina és Alexander nyilván boldogan élnek, míg meg nem halnak. Körtánc, és megint elölről! Halandó, halandót, halhatatlanul.”
Ölbei Lívia: „Halál-mese” gyerekeknek, Vas Népe Online

A k2 Színházzal együttműködésben készült Hantocskát tavaly jelölték a Színikritikusok díjára a Legjobb gyerekelőadás kategóriában, valamint megosztva megkapta a XVI. Magyar Művek Szemléjének fődíját, mint a legjobb előadás.

Ajánlott korosztály: 10+

 

 

A vendégjáték támogatója: Nemzeti Kulturális Alap

Vissza