Színház- és Filmművészeti Egyetem (Budapest)
Lars Norén: Az éjszaka a nappal anyja
135 perc (szünettel)
Fehér András
Lars Norén
18
próza
08.07. kedd, 22:00-00:15
Régi Zsinagóga Helyszín
1500 Ft

Előadók, alkotók

Szereplők:
Martin: Koller Krisztián e.h.
Elin: Konfár Erik e.h.
Georg: Hajdu Tibor e.h.
David: Vilmányi Benett

Fordította: Osztovics Cecília
Zeneszerző: Józsa Tamás
Rendező: Fehér András e.h.

Leírás

Azt láttam egész életemben, hogy az emberek, ezek a keskenyvállúak, folyton ostobaságokat cselekednek, lezüllesztik felebarátaikat, és ahogy csak bírják, megrontják a lelkeket. A mutatványaik láttán én is nevetni akartam, mint a többiek; idétlen utánzat lett belőle! Fogtam egy éles pengéjű kést, és az ajkak találkozásánál behasítottam húsomat. Egy percre azt hittem, hogy elértem célomat. Megnéztem a tükörben önkezemmel megsebzett számat. Micsoda tévedés! Rövid összehasonlítás után jól láttam, hogy az én nevetésem nem olyan, mint másoké, vagyis hogy nem nevetek.

„Az emberi-családi együttélés lehetséges poklának legmélyebb bugyraiból tör fel ez a kétségbeesett kiáltás – a kiváló svéd költő és drámaíró világsikerű színpadi műve. […] Négyen néznek farkasszemet egymással: az alkoholista apa, akinek élete vállalkozása éppen a csőd szélén áll; az anya, ez a „jobb házból való úrilányból” kispolgárrá süllyedt strindbergi nőstény; az idősebb, a némaságba zárkózó és csakis ökle igazságszolgáltatásban bízó fiú; valamint öccse, a tizenhat éves David, aki a legsebezhetőbb korban magára hagyatva, a kegyetlen valóság elől az illúziók világába menekülve keresi önmagát…“
(a könyv fülszövege)

Az előadás rendezője, Fehér András, valamint Koller Krisztián, Konfár Erik és Hajdu Tibor jövőre végeznek a Színház- és Filmművészeti Főiskola színész szakán, osztályfőnökeik Zsótér Sándor és Börcsök Enikő. Vilmányi Benett idén szerzett diplomát Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea osztályában, ősztől a Radnóti Színház társulatának tagja lesz, számos televíziósorozatban, illetve filmben is találkozhattak vele a nézők.

„David haragja jól ismert mindannyiunk ifjú énje számára. Ez a harag világunk-környezetünk ellen irányul, de csak részben. Sokkal fontosabb az a része, amely belülről táplálkozik, amely belülről emészt fel minket, amely önnönmagunk ellen irányul. Magunkra haragszunk, magunkkal harcolunk; kérdéseink vannak, válaszokat várunk.
Az önharag és önharc fekete tere ez. Ezt a mentális gödröt és David abból való ambivalens kilépését rendezte meg Fehér András.“
Téglási Gergő: Az önharag fekete tere, prae.hu

 

A vendégjáték támogatója: Nemzeti Kulturális Alap

Vissza