Aradi Kamaraszínház (Románia) - MASZK Egyesület (Szeged)
Rhapsody in Glue (#bluebird) – Minimál… monológ… musical
55 perc
Tapasztó Ernő
musical
08.03. péntek, 21:00-21:55
Vasvári udvar Helyszín
1500 Ft

Előadók, alkotók

Játssza: Alexandra Gitlan
Írta: Nótáros Lajos
Hang, fény: Ioan Horga
Rendezte: Tapasztó Ernő

Leírás

„egy kékmadár ül a szívem legalján és el akar repülni, de én nehéz eset vagyok, én azt mondom, ott maradsz, nem fogom engedni, hogy bárki is meglásson.”
Charles Bukowski

Mi van, ha egy nő egyedül lerobban az autóval az úton, a semmi közepén, és senki sem jön a segítségére, sem a férj, sem a szerető, sem senki? Mi van, ha ez a nő történetesen Nóra-jelmezben, kisminkelve előadásra siet? A csomagtartóban jelmezek, kellékek… miközben telefonon szakít férjével és szerelmével, végigszáguld száz év legjellemzőbb női karakterein, az 1900-as évektől 2018-ig, az első világháborútól a Facebookig.

„A Kék madarat nem kell távoli országokban keresni. A Kék madár mindig velünk van, ha szeretjük egymást, és örülünk az élet legkisebb ajándékainak is. De mindig elrepül, ha bántjuk egymást, ha irigykedve figyeljük a mások örömét. Mert a Kék madár maga a boldogság, és kalitkája: az emberi szív.”
Maurice Maeterlinck

Az emberi szív kalitkája pedig az örök nő, a harcos nő, a színésznő. Egyetlen díszletben, a lerobbant autóban sminkel, átlép egyik korból a másikba, átváltozik egyik karakterből a másikba, egyik hangulatból a másikba sétál.

Az előadás szövegét a rendező és a színésznő ötletei alapján írta Nótáros Lajos. A produkcióban elhangzanak többek között Tom Waits, Amy Winehouse, Ottis Redding, Asaf Avidan és Dusty Springfield dalai.
Alexandra Gitlan júniusban elnyerte a zsűri különdíját Nagybányán, a 25. ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválon.

 

Angol és román nyelvű előadás, magyar felirattal.

Támogató: Nemzeti Kulturális Alap

Vissza